tisdag 25 mars 2008

Ta ställning killar - sexköpslagen bättre än sitt rykte!

Foto: JPA

Så roligt att läsa t ex på Expressen hur man insett nyttan med sexköpslag. Amsterdam stänger sina Red Light Districts - för inget av det goda som den legala prostitutuionen skulle föra med sig har hänt - tvärtom: amsterdamborna kan inte beträda sin gamla stad längre, flickorna som säljs är utländska traffickingoffer i händerna på organiserad brottslighet - och de för med sig även tunga droger och vapen, våld och mord. Kunderna är horder av fulla engelsmän som festar loss - inte holländare. So what´s the use? Svensk polis har länge (rikskrim) försökt att tjata om att sexköpslagen ger polisen verktyg att spana och störa den organiserade brottsligheten. Kul att liberaler fattar galoppen och vågar stå för det utomlands också, i detta fall Birgitta Ohlsson och Jenny Sunesson i International Herald Tribune.

Linna Johansson har i ett antal inlägg på Expressen försvarat sexköpslagen och visat att det handlar inte om att vara gammal, gaggig, sexrädd eller moraltant - utan hennes analys av feminismen och queer har faktiskt varit en milstolpe i att vinden tycks nu vända. Det talas om den svenska modellen i många länder och t ex i Danmark visade tidningen Politikens omröstning den 9 mars att majoriteten är för sexköpslagen. Dansk tv gjorde inslag om att politiker vill förbjuda sexköp. I Köpenhamn finns det över 2100 prostituerade och handeln är ett problem.

Många gillar sexköpslagen i smyg; poliser som får en möjlighet att intervenera när de ser misstänkta traffickingoffer; företagare som är trötta på anställda som går på bordeller när utomlands och sedan drar med sig utpressning hem; fruar som får HIV av makar som festar med eskorter (särskilt i Finland där finska män drar på sig sjukdomar från Estland) barn i skillsmässor när bordellbesöken spräcker förhållanden; och inte minst alla de 90 % av män som ALDRIG KÖPER SEX.I Danmark kommer dessa män nu ut med namn och bild - och motivering för att de stödjer sexköpsförbud. Du kan läsa mer på kampanjsajten "Tag stillning, mand" ("Ta ställning, man).