lördag 1 mars 2008

Finland erkänner Kosovo på fredagen - vad händer nu?

Finland har idag bestämt att erkänna Kosovo som självständig stat nästa fredag. Vad annars? Förre president Martti Ahtisaari har ju varit en av huvudförhandlare för utbrytningen från Serbien. Den finska presidenten Tarja Halonen lär officiellt skriva på beslutet för hon ansvarar ju (tillsammans med statsministern) för utrikespolitiken.

Och utrikespolitik det är viktigt det i Finland. Det gick inte så bra med vår utrikespolitik innan andra världskriget och inte riktigt under kriget heller. Men efter kriget skapades en doktrin om att det är politiken - och utrikespolitiken - som garanterar freden. Då pratar vi naturligtvis om politiken österut eftersom hotet från svenskar blåstes nog över på 900 -talet då vikingarna seglade in till nyvarande Ryssland och grundade bl a Novgorod.

Det finns dem som menar att finskans ord "Ruotsi" (Sverige) och ordet ryss ("ryssä" på finsk slang) har samma grund i vikingarna som seglade från Roslagen österut. Coolt om det stämmer.

Hur som helst kom jag på idag varför Finland envisas med så mycket kärnkraft. Det handlar ju om att vara självförsörjande beträffande energi när alla andra EU-länder köper sig villigt in i ryska gas- och oljeprojekt. SR:s Konflikt berättade idag om detta mer i programmet "Spelet om oljan i Pipelineistan". Energi är utrikespolitik med andra ord...och då kan det vara bra att ha några nya planerade kärnkraftsverk om man erkänner Kosovo och skaffar sig antagonister både i Kreml och i Belgrad.