torsdag 6 mars 2008

Dagens hjälte: minister Jan Björklund

Den här mannen är dagens hjälte. Efter tio år av velande och sinkande har Björklund snabbt satt sig in och sedan skridit in i handling. Idag ändrades de orättvisa reglerna som strider även Sveriges bindande konventioner med Europeiska rådet om nationella minoritetsspråkens rättigheter och begränsningen för att få lära sig finska eller jiddish om inte gruppen innehåller minst fem barn togs bort. Detta har vi kämpat för i åratal - för om kommuner mot förmodan har fått ihop grupper på fem barn för att undervisa finska, har dessa kunnat bestå av barn mellan 7 och 17 år! Och alla på olika nivåer...pedagogisk mardröm. Vissa kommuner har samlat barnen i en skola vilket gör att - i brist på transport - föräldrarna skippat undervisningen för de har inte velat att sjuåringar åker kommunalt själva hit och dit under dagen.

Så nu ska alltså alla barn av finskt påbrå ha rätt till finskundervisning i skolan om de så vill - och även om språket inte är levande hemma. Äntligen har Sverige tagit efter den europeiska definitionen för nationella minoriteter - det som räddat hittills walesiskan i UK och iriskan på Irland. Nu ska vi rädda finskan i Sverige och samiskan också.

Och hej - det är INTE ett invandrarspråk, för finskan och samiskan har talats i Sverige så länge staten Sverige har funnits. Det är bara att läroböckerna har mörkat i årtionden. Kanske nästa grej för Björklund att ta i?

Men idag firar vi honom - ministern som lyssnar och är mycket bättre än många törs medge.