måndag 31 mars 2008

Psoriasis - längs hela livet?

Vi finländare och ni svenskar är dem i världen som har mest psoriasis - en hudåkomma som ibland sätter sig även i lederna och kallas då för artris. Man vet att psoriasis är en felprogrammering i cellsystemet, lite som cancer men inte lika farlig.

Hudcellerna lever och dör helt enkelt 800 - 1000 gånger fortare än de ska på vissa ställen på kroppen. Det ger fula märken, som ärr, som fjäller, blöder och kliar. Den som har detta i hårbotten har alltid mjäll på axlarna.


Psoriasis är som väderleksrapport - när vädret ändras börjar det klia, redan innan tv:n visar morgondagens väder. Vissa ämnen gör att psoriasis blir värre - och typiskt nog är det sånt som finns bl a i rödvin och mörkt chocklad. Cigaretterna funkar dåligt också med psoriasis. Jag har haft åkomman snart i 19 år - och idag håller jag det i ordning med hjälp av ljusbehandlingar och krämer.


PSO får man läkarhjälp och ljusterapi. Och alltid ett trevligt och kraftgivande mötande. Jag ska skicka ett varmt tack till alla er som jobbar på PSO i Malmö - ni gör att man föredrar att ha psoriasis om man nu ska ha en krämpa här i livet!