söndag 2 mars 2008

Domprosten Tuulilkki Koivunen Bylund förnyar kyrkan

Den sverigefinska domprosten Tuulikki Koivunen Bylund i Uppsala inledde idag en teologifestival istället för en vanlig gudstjänst. Den sänds på P1 SR. I den smockfulla domkyrkan välsignas levande vatten och istället för en predikan håller hon en orgelmeditation.

Koivunen Bylund bloggar i Finland på finska om att vara domprost i Sverige. Om du kan finska läs det här. Hennes blogg finns på en kyrklig portal. F ö har Finska kyrkan kommit långt med att vara på nätet. Här är exempel av alla finska cyberpräster, chatpräster, nätkyrkor osv. som finns där du finns just nu - på nätet!

Mitt äldsta barn blev döpt i Lunds domkyrka över 20 år sedan i en tvåspåkig ceremoni där en sverigefinsk präst från Helsingborg höll i dopet. Min släkt från Finland var förskräckta över att det var en kvinnlig präst i domkyrkan (vi hade inte det ännu i Finland då) och den svenska släkten var förskräckt över att man talade finska i den fina domkyrkan...! Men hittills har dopet funkat - änglarna verkar ha fattat och skyddat mitt förstfödda som klarar sig finfint i livet. Amen.