lördag 9 januari 2010

Nu börjar det hända saker i opinionen

Jag brukar inte hålla med Hanne Kjöller på ledarsidan av DN men här är hon klockren om terapi för vargfobiker.

Här skriver Aftonbladets politiska chefsredaktör Lena Mellin om att jakten blev jippo. Hon gör en svidande sammafattning av rättsläget och myndighetskontrollen över jippot och noterar att eftersom bara jaktlagets ledare behöver registreras kan det ha varit till och med 40 000 jägare i skogarna för att skjuta drygt 20 vargar! Så här skriver hon:

"Naturvårdsverket, som ansvarar för vargjakten, hänvisar till riksdagsbeslutet.
Men där finns inget resonemang om mass- alternativt proffsjakt. Det enda som sägs är att regeringen tycker att den som jagar andra rovdjur än björn ska registrera sig på samma sätt som dem som jagar lodjur. Och att riksdagen håller med om det.
Miljödepartementet, som ansvarar för rovdjurspolitiken, har heller inga svar.
De bollar vidare till Naturvårdsverket. Cirkeln är därmed sluten, vi är tillbaka där vi började. Att tiotusentals människor plötsligt jagar varg i Sverige beror alltså på att den som vill jaga lodjur ska registrera sig hos Naturvårdsverket. Det räcker med en registrering – och att man följer bestämmelserna. Exempelvis om att lämna över kroppen till länsstyrelsens besiktningsman som skickar den vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt. Skinnet får den som har jakträtten behålla.
"

Ludvig Lindström från Djurens rätt skriver väl om vargar som individer.