torsdag 21 januari 2010

Uruselt på Debatt

Ikväll tog SVT sig an vargdebatten. Med den mycket tendensiösa rubriken "mordhotade jägare och vargälskare" ledde Belinda Debatten i Göteborg. Tyvärr fanns det inga journalistiska krav på debatten - och ännu har ingen av de tunga tv-stationer avslöjat att Liberg har doktorerat på TAMKATTER - och nu sitter som vargexpert i varje tv-ruta, trots att det finns äkta vargforskare i landet. Dessutom är han som sagt jägare, medlem i Jägarförbundet enligt uppgifter som kommit fram, samt betald från jordbruksdepartementet. Så det är liksom trippelfel för en researcher som gör lite källkoll. Visst kan han ha vettiga saker att säga (även om han har ändrat sig ett antal gånger) men han är ju banne mig inte den ende som kan uttala sig som "forskare" om vargarna!
Annars körde de "mordhotade jägarna" (det var bara Lidberg som var mordhotad enligt sin egen utsago, men fick ingen fråga om det var polisanmält...och han var ju i programmet som - sakkunnig...?!) klassiskt propaganda:

Propagandaskolan del 1. "Jag känner en/någon...som varit...rädd...hemskt....(fast jag kan inte ge tid, plats, namn eller någon data, än mindre polisanmälan...)
Propagandaskolan del 2. "Vi har alltid levt så här, sedan urminnestider, detta är vår livstil, vi är dem som älskar naturen, skjuter bara då och då. (fast vi har... förstås skaffat mobiler, GPS, motorfordon, astrasändare, internet och el i huset sedan fäbotiderna)
Propagandaskolan del 3. "Vi är underdogs. Vi är hotade. Vi är mordhotade. Det är synd om oss. Vargen är farlig. Staden är farlig. Naturskyddare är farliga..." (Fast vi har vapen och skjuter när vi vill och vad vi vill, och vi känner polisen här, och länsstyrelsegubbarna, och ministern i Stockholm...)
Propagandaskolan del 4: "Vi har fakta...." (men inga källor)

Låt oss komma ihåg varför vi är många som engagerar oss, läs om en färsk grym björnjakt här.