tisdag 5 januari 2010

"En stor besvikelse att medier och facket har lyst med sin frånvaro"

Det tål att upprepas att Sikander Khan vann mot Stockholms universitet i tvisten om hans illegala uppsägning från posten som prefekt, eftersom medierna är väldigt tysta om detta.

Jag har tidigare skrivit om hur Stockholms universitet sparkade prefekten som hade gjort för bra jobb - Sikander Khan från Företagsekonomiska institutionen. Han byggde upp Marknadsakademien, där jag också fick gästföreläsa några gånger och hålla i någon kursdel. Sikander anklagades för att ha använt institutionens pengar oförsiktigt bland annat på utlandsresor och att institutionen skulle ha gått på underskott.

Lite märkliga anklagelser när institutionen faktiskt hade som profil internationalisering, och utbytesresor ingick dagligen i verksamheten, samt att institutionen utbildade studenter i revision och bokföring - och det fick inte några anmärkningar i sig. Skulle inte lärare och studenter sett och kunnat reagera i fall något var knasigt med bokföringen? Men DN valde att köra istället okontrollerade anklagelser från en amerikans student, som senare visade sig vara en riktigt märklig fall. Att FEK hade som enda ekonomiskola i Sverige den högsta internationella certifieringen (som den förlorade efter skandalen) verkade ingen bry sig om. Snacka om att köra ned varumärket som Stockholms universitet gjorde.

Läget för Sikander blev så svår att han inte kunde arbeta mer i Sverige. Arbetsgivare, facket, kollegor - alla gamla bekanta - svek. Kanske för att han är från Pakistan. Vem vet. Familjen flyttade till Kina och senare till Pakistan. Ek dr Paula Liukkonen som mobbades hårt på samma institution under sin doktorandtid ställde dock upp och har under flera år kämpat för Sikanders upprättelse bland annat genom att stötta familjen rättegång mot Stockholms universitet.

Hennes artikel på Second-Opinion har nu lästs av nästan 6000 läsare och det har rullats upp en fruktansvärd bild av den akademiska världen i Sverige. Godtycklig personalpolitik utan förankring till meriter och kompetens, utfrysning, mobbning. Pengar och makt åt alla som kan roffa åt sig. Kompiskorruption. Universiteten imploderar snart om inget görs, men akademikerfacket är tyst som muren.

Det värmer mig att se att Sikanders fru Elisabeth Berg har nu skrivit öppet om familjens kämpiga tid men också hur medierna spelade med arbetsgivaren istället för att granska felen som begicks här och där. Hennes kommentar från 1 december i år är värt att läsa:

..."Min man har aldrig varit rädd för att bli sakligt granskad och vi välkomnar en oberoende genomlysning av hela händelseförloppet. För oss har det varit en stor besvikelse att medier och facket har lyst med sin frånvaro. De som finns för att värna demokratin blir därmed de värsta medspelare och bidrar till en allmän uppgivenhet där ingen vågar utmana ledarnas maktmissbruk. Sorgligt är att de medier som välvilligt ställde upp i ryktesspridning och agerade som arbetsgivarens förlängda arm tidigare, bl a DN och SR/SVT, nu vägrar att rätta till sina misstag."