söndag 27 april 2008

Vem ska försvara oss? Medvedev?

Det är 200 år sedan befälshavare Cronsstedt kapitulerade och lämnade över Sveaborg till Ryssland. Detta ledde till att Finland togs från Sverige till Ryssland. Där låg skärgårdsflottan utanför Helsingfors. (Suomenlinna). Det var det ultimata sveket i svensk historia enligt forskare idag. Finland blev sedan en autonomi under Ryssland så det gick inte så illa - bland annat fick finskan förstärkt position faktiskt under tsaren än under den svenska kungen. Men de facto tappade Sveamamma halva riket.

Den nuvarande utvecklingen i Ryssland är oroväckande. Nationalismen, rasismen och fascismen brer ut sig och medierna är allt mindre fria. Domstolarna är heller inte oberoende - och nu finns det uppgifter om tvångsflyttningar av medborgare igen. Trots att rikedomarna har ökat och delar av samhället har utvecklats snabbt finns det en instabilitet i det ryska samhället som är direkt farligt. Därför är det helt obegripligt att vi inte ska ha försvar kvar i Sverige - och lite unfair att förlita sig på Finland och Norge. Dessutom är det märkligt att våra skattemedel kan pumpas (eventuellt) i nya industriprojekt som Super-JAS när vi inte har helikoptrar i luften, när piloter inte kan öva flyg i luften längre, och när både Skåne och Norrland töms på försvar. Det räcker inte med alla Counterstrikespelare som försvar även om de förmodligen kunde göra rätt bra jobb i IT-krig. Och NATO är man heller inte med - så ingen kan komma från väst att hjälpa i fall det skulle behövas.

På något märkligt sätt verkar presidenterna Mr. Putin och Mr. Medvedev vara dem som man förlitar sig mest på just nu i Sverige - att man har garantier på att de inte skapar problem för Sverige. Vilka garantier skulle det vara? Gasledning i Östersjön? Hur som helst är det utan tvekan ganska märkligt att man helt förlitar sig på den forne störste fienden i den inhemska planeringen. Om det inte är så förstås att regeringen vet något som vi andra inte vet.
PS. Lustigt nog säger Jonas Hallberg i Spanarna på P1/SR samma sak idag! Hörde det i repris efter att jag skrivit. Han kallar Putin Putte.