måndag 14 april 2008

Tanken om en europeisk FBI börjar låta som en bra idé

De som känner mig - jag menar mig, och inte bara min bloggidentitet - vet att jag är inte den som i första taget tycker att det är en bra idé med mer polismakt utan parlamentarisk kontroll. Men efter att Engla-mordet har visat att både Dalapolisen och Rikskriminalen har missat att kontrollera en dömd sexualbrottsling som passar in i profilen i samband med "Pernillamordet" från år 2000 - när han bor en bit från mordplats men på andra sidan länsgränsen - då börjar man tycka att en idé om en poliskår som täcker hela landet (ja, till och med hela EU) är inte så tokigt after all. Det värsta är att det kom dessutom tips om denne man, men det kontrollerades inte. Idag har han hunnit mörda en människa till.

Vi kan inte ha det så här - bara i Skåne finns det över 130 olösta mord om jag minns rätt. Självklart - det är så självklart att alla tror väl att det görs - ska man kontrollera hela landet när man letar efter mördare. Det var förresten samma visa med Alexandramannen som våldtog över 50 flickor. Han var också åtalad och skulle lagföras (eller kanske var t o m dömd) i Umeå men uppgifterna från den polisdistrikt kom ju inte till Skåne när mannen flyttade.

Så länge vi har en fri flyttning i landet ska vi också ha en polis som tittar på hela landet. Allt annat är ju meningslöst, tycker jag. Vi kan inte ha länspolismyndigheter som inte samarbetar över gränserna. Det var ju faktiskt också något som vi som bodde i Bålsta påpekade ofta: att vi hamnade i länsperifering för Uppsalapolisen som var centralpolisen. Inte sjutton skickade de bilar till Håbo på helgerna i onödan. Vi t o m skojade om det att man får väl dra till extra när man ringer till polisen om man vill ha dem på plats. Och vi tillhörde inte Stockholmspolisen, gränsen gick två kilometer från pendeltågstationen. Så världens enklaste sätt att göra brott är att åka tåg till Bålsta, göra sin grej och sedan ta tåget - inom fem minuter är man i Bro / Stockholms län, och sedan räddad. Och lägg därtill att vi ligger i medieskugga också, huvudstadens nyheter täcker inte oss, inte heller Uppsala (Håbo har ju inte ens legat med på UNT:s lista över kommunbevakning eller Västerås.

När kriminalitet rör på sig eller finns på nätet finns det faktiskt ingen anledning att ha enbart en geografisk uppdelning av poliser länsvis. Utan tvekan hade en nationell organisation varit till mycket nytta. Varför inte inrätta en cyberpolis - en distrikt som finns på nätet och som jobbar med skrivbordsarbete, d v s går igenom tips och gamla arkiv etc. från hela landet. En researchdistrikt helt enkelt.