lördag 27 juni 2009

Uppåkra, Sveriges genom tiderna viktigaste stad?

En stenkast från oss här i Hjärup ligger Uppåkra. Vi tillhör Uppåkra församling och Kristoffer spelar fotboll i Uppåkra IF. Bekom Uppåkra kyrkan finns det odlingsfält som tillhör Svenska kyrkan (!) och Lunds universitet (!) men arrenderas av en privat bonde, som har några hästar också. Mitt bland betorna har man nu rest upp ett tält.
Därinne finns arkeologiska grävningar. Uppåkra som ligger på en kulle där man ser långt åt alla håll och där det inte funnits skog (visar pollenanalyser i marken) var en svensk storstad (eller dansk) från 100 före Kristus till 900 efter Kristus. Då kom kristendomen och den danska kungen Sven Tveskägg grundade Lund cirka en mil norr om Uppåkra.

Här under betorna finns en forntidsstad. Staffanstorps kommun och Lunds universitet planerar att skapa en arkeologisk park här till 2014.
Uppåkra kyrka

Grävområdet har producerat hittills tiotusentals föremål och bland dem många guldföremål, glas från Miklagård (Konstantinopel / Istanbul) och medaljer från Romariket. Uppåkra handelsfolk resten världen runt och talade något som liknar dagens isländska. Föremålen som grävts upp finns idag att beskåda på Historiska museum i Lund.

Idag var vi och lyssnade på de gratis sommarvisningar som finns där och Erika Rosengren, arkeolog och paleontolog från Lunds universitet lyckades verkligen måla upp en fantastisk bild av den internationella Uppåkra som funnits. Hon nämnde också att Uppåkra är flera hundra år äldre och fanns mycket längre än Birka och borde därmed få mer uppmärksamhet. Och hon tror också att historiker som besökt Norden runt Jesu födelsetid och sett lik hänga i träden i "Uppsala" har faktiskt blandats ihop med "Uppåkra" eftersom på den tiden fanns inte samma offerritual i Uppsala - däremot i Uppåkra, där man säkrat platsen för människooffer och vet hur det gick till på grund av runstensskrifter.