onsdag 25 februari 2009

Gudrun överkörd

Det är inte ofta som Gudrun Schyman blir mållös men hon klarade inte riktigt abortdebatten ikväll på Kvällsöppet. Det handlar om kvinnorna som kommer till Sverige för att abortera bort sina flickor - Sverige har ju världens mest generösa aborträtt - fritt till vecka 18. Och Gudruns svar på att feminismen ska försvara kvinnor bäst genom att de ska "upplysas" om att inte välja bort flickebarn bet inte. Dels kan man ju inte upplysa den övriga världen - som har ju rätt att komma till Sverige för abort - och dels finns det inget medicinskt eller moraliskt försvar att ha abort till vecka 18 - och med särskilt tillstånd även senare, när man har all info som kan behövas för abort redan upp till vecka 12.

Marcus Birro var den vettigaste efter finlandssvenske doktorn Kaj från Eskilstuna, som skickat fallen till Socialstyrelsen för analys. Han anser att man ska inte tvinga hans personal att genomföra aborter på norskor bara på grund av att de vill bli av med en flicka. Han vill att personalen har rätt att vägra av etiska skäl. Gunvor menade att aborträtten "är under attack" men fick skarpa mothugg av Birro och av bl a Kristina Hultman - att diskutera världens mest liberala aborträtt som missbrukas är inte att ifrågasätta aborter. Tiderna ändras. Själv anser jag att barn är en gåva och aborter är inte några preventivmedel. Det ska vara tunga skäl för en abort.

Eller hur kära dotter? Du hade inte funnits om jag hade lyssnat på sjukvården, kuratorerna och alla "goda råd" som jag fick som 23-åring...att mitt liv skulle "bli förstörd"...! Tur du har en jäkligt envis mamma...