torsdag 5 februari 2009

Man kan utbilda bort taskiga värderingar - gränssättning krävs utifrån

Nu har jag lyssnat på debatten om Rosengård och poliserna. Faktum kvarstår. Värdegrundsseminarier hjälper inte mot taskiga attityder som fått cementeras inom organisationen och finns tydligen särskilt hos en del äldre poliser. Leif G W Persson säger det i klarspråk: är man rasist så ska man inte jobba hos polisen. Det är inte förenligt med uppdraget.

Så polismyndigheten stora dilemma är nu huruvida de ska försöka rädda några kollegor som "varit under press" och "det blir så ibland", och "man måste förstå dem" i namnet av kollegialt tryck ...eller om man ska rädda hela polismyndigheten. Hanterar man inte nu dessa som kallat rosengårdsbor för apajävlar och blattar - och vi har i minnet de tidigare fallen av rasism inom polisen - så kommer hela organisationens rykte dras med. Det är helt oacceptabelt när de unga poliserna, och mångfaldspoliserna jobbar hårt för att skapa en bra relation med allmänheten. Att inte nämna alla närpolisers goda arbete.

Och värre varumärkestapp kan man inte föreställa sig än att utbilda 20 000 poliser i värdegrund - och sedan låta en pikélass förstöra allt på fem minuter i en rättssal dessutom. Även militärhögskolans kritiserade undersökning om Rosengård rasade ju definitivt ihop idag på grund av att den baseras på uttalanden från bland annat poliser.

Om man är proaktiv så tar man chansen nu och ändrar i grunden på sig - och får en nystart, för det finns gott om krafter inom samhället som vill bygga broar. Även på Rosengården. Men om man bara låtsas att ändra på saker så är kampen nog förlorad för en lång tid framöver. Det viktiga är också att inse att man kan inte alltid ändra det som finns inuti och om vi ska vänta tills alla själva får insikt och beter sig ordentligt - då får vi vänta i tusen år minst. Men vi kan faktiskt sätta yttre tryck och gränser - det kallas för normer och ibland lagar - som talar om vad som är ok och inte ok. Då måste alla följa reglerna även om man inte skulle gilla dem. Det är liksom grundidén i ett samhälle. Så polisen måste sätta gränser nu mot sina egna medarbetare och visa vad som är accepterat och vad som inte är det. Inte bara snacka om det.

Men det viktigaste är att vi alla är överens om att rasismen ökar inte - den har inte blivit rumsren eller politisk korrekt. Det är bara massa strunt. Tvärtom. Låt oss vara mindre fixerade vid etnicitet och skapa nya gemenskaper och identiteter som vi alla kan dela med varandra. Där har vi framtidens utmaning: vilken logga ska vara vår gemensamma logga i framtiden!

(Hoppas bara inte Google - då hoppar jag av framtiden)