Sista dagen innan jobbet börjar igen. Det regnar enligt väderleksrapporterna men inte en droppe har jag sett idag. Bara sol. Hela dagen har vi pysslat med att fixa ordning på kläder, möblera om, förbereda inför vardagen. Dilsa Demirbag-Steen skriver väl om barnomsorgen idag. Jag läste också Myrdals bok och shockerades av budskapet. Det var tio år sedan. Här kan du läsa mina tankar om dem (2002). Det tragikomiska är att vi får aldrig riktigt veta hur makarna Myrdals menade, för deras privata arkiv (brev osv.) är bakom lås och bom forever vid Arbetarrörelsens arkiv. Som om de var Arbetarrörelsens nobelister och ministrar - och inte hela Sveriges. Tydligen har inte ens sonen Gunnar fått tillgång till deras papper! Makalösa makar.
Nästa skribent som analyserar dagens välfärdsstat i DN blir Dan Josefsson. Dan skrev den fantastiska boken om mediedramaturgi (Välkommen till dramafabriken) i slutet av 90 -talet och jag fick lyssna till honom både när han kom som gästlärare på min kurs till medieutbildningar i Piteå och sedermera i Hangö i Finland. Vi åkte sedan tåg tillbaka, och jag minns att jag pratade en del om föräldraskap med honom. Nu har han gått igenom en kris, gått i terapi, och skrivit en bok (som kommer ut till hösten) om hur fel vi tänker i vår individualiserade kultur där relationer blir slit- och slängvaror och vad det beror på. Jag väntar med spänning på hans bok.
PM Nilsson (f d ledarskribent på Expressen) flashade någon vecka sedan med väldigt socialistiska åsikter om välfärdsstaten. Linda Skugge reagerade på det. Nu skriver han väldigt moderat om FRA-frågan och Tolgfors. Kanske är definitionen av liberal att vara än höger än vänster. Men jag kan hålla med om att demokrati är inte samma sak som konsensus som många högljutt tror. Man ska kunna ta beslut och sedan respektera dessa även om inte alla ställer sig bakom allt. Poängen med demokrati är ju att det finns majoritetsbeslut.
Sedan ska man inte blanda ihop demokratiska processer och beslut med deras effekter - det kan mycket väl bli så att det tas ett demokratiskt beslut som leder till kraftiga kränkningar av mänskliga rättigheter. Mr. Hitler t ex var ju ett exempel på en politiker som företrädde den här synen. När det gäller FRA-lagen verkar det dessutom som om spioneri blandas ihop med brottsbekämpning. Det är faktiskt två olika saker. Hur som helst lär denna debatt föra med sig det goda att vi börjar prata om spioneri och underrättelse på helt annat sätt. Vem vet kanske tidningar ska anställa "spionerireportrar" som följer det senaste t ex inom teknikutvecklingen. Vem som helst kan redan idag lära sig massor genom att följa amerikansa sajten Stratfor som är spionerinyhetssida ("intelligence").