lördag 19 juli 2008

En svensk tiger ryter på nätet

Under decennier har svenskar pumpats med skolhistoria som säger att nationen har varit neutral sedan kalla krigets början. Oberoendet har varit ledstjärnan och välfärdsstaten stjärskottet på det internationella himmelen. Trots att Sverige har - precis som t ex Finland - varit en aktiv del av väst (läs: NATO) och andra konstellationer med regeringarnas goda minne. (S) och (M) har alltid varit överens om försvarspolitiken och den starka ekonomiska utvecklingen har haft vapenindustrin som en av sina viktiga beståndsdelar vid sidan av bilar, stål, osv. Sveriges ställning har självklart byggts upp genom att man har haft en mycket effektiv underrättelseverksamhet. Stockholm har alltid varit en viktig spionstad och svensk information inom kryptering, signalspaning osv. har sannerligen haft stort värde både här hemma och utomlands.

Men varken skolan, politiker eller föräldrarna har berättat något. Hela nationen har spelat teater - låtsats om. Så nu, när en ung kritisk och kommunikativ generation ifrågasätter allt kraftigt är man helt tagen på sängen. Det bör man inte vara för hade man tänkt för sig hade man ju förstått att dagens unga människor dels lever på och för (nät)kommunikation - medier är RT (Relations Technology) för dem, inte IT. Och därmed riskerar de få sina liv exponerade om någon spanar på deras nätkommunikation. Dels är den unga generationen både tränad i extrem individualism, auktoritetsförakt (revolt) och kritiskt tänkande, samtidigt som skolan svikit historieämnet under många år nu. Man behöver inte vara Einstein för att förstå vilket ramaskri det blir när auktoriteter säger att "nu ska vi ha en lag som låter oss att titta på ert liv på nätet, men lita på oss bara, vi gör inget fel, fast ni kan ju inte kolla det själva för vi säger inte vilka vi är och hur vi gör..."

Det som FRA -problematiken visar är att en djup och ärlig historiebeskrivning över kalla kriget i Sverige behövs snarast; det ska inte bara vara grävande journalister som gräver fram sanningar om urantillverkning, hemliga operationer, IB-spaningar, DDR-kontakter eller u-båtar som går i grund. Folket har rätt till sin historia. Öppna upp arkiven, lös upp de långa sekretessen på dokumenten, för över stängda privata arkiv till staten och forskare och förklara för oss vad som försiggått under alla dessa år. Vi behöver inga skyldiga men vi behöver sanningen för att fatta den stora bilden. Sedan kan man diskutera detaljerna i enstaka lagar.

En svensk tiger inte längre. Därför bör man lyssna på en annan svensk; kommunikationsprofessor Åke Edfeldt som säger att utan förförståelse ingen förståelse. Hög tid att utbilda tigervalparna i den egna historien.