måndag 7 december 2009

Var inte rädd för vargen - rädda vargen!

Jag har länge undrat varför inga grävande journalister tittar på det faktum att staten som har myndighetsansvar har delegerat över sitt ansvar till ett förbund som är partsinlaga. Viltvårdskonsulter som går ut i länsstyrelsens namn, på deras officiella papper, osv. är ju ofta Jägarförbundets anställda.

Vidare grävs det aldrig ansvar av politiker i samband med dessa politiska beslut, och inga journalister tycks gräva i det faktum att Riksdagens jägarlobby går rakt igenom partierna och är en av de mäktigaste nätverken i Riksdagen.

Nu senast ikväll på SVT Aktuellt var det rena pr-filmen för jägare istället för sakligt och gedigen journalistik. En seriös journalist hade frågat t ex hur säkerställer man att alla skjutglada jägare (6000 registrerade för att skjuta 45 vargar) inte skjuter hejdlöst - något som hände med lodjursjakten i vintras, då man slaktade mer än dubbelt så många djur som fick skjutas. Och hade inget gjorts från länsstyrelsens och jägarnas håll för att säkerställa att man inte skjuter för många djur - då borde man ju lyft det som nyhet.