onsdag 2 december 2009

Det är inte minareterna som är problemet

Jag har levt i Malaysia i princip utan pengar och med två små barn. Då gick jag till den lokala morgonmarknaden som var öppen mellan 06.00 - 09.00 och köpte fräscha grönsaker, kyckling och ris. Vi hade en slow coocker - en stor elkokare, som kokade sakta uppemot sex timmar all mat som man lade i - gott och mört blev det. Och billigt. Mycket kycklingsoppa. När jag inte kunde betala telefonräkningen i tid gick jag till lokala telebolaget och förklarade läget. Fick anstånd. Och på kvinnobanken fick jag öppna ett eget konto för överföring av lön från Sverige och Finland (jag skrev i tidningar).

Jag besökte moskéer, blev vän med lokala muslimska familjer, och träffade en imam för att intrvjua honom om islams utveckling. Vi pratade om bankväsendet, som inte får ta ränta, om kvinnorna som blev professorer, ministrar och företagsledare långt innan våra kvinnor här hemma uppnådde samma positioner - men samtidigt fanns det ingen "systerskap" mellan kvinnor, utan allt handlade om klaner. Efternamnet avgjorde.

Jag fick veta att man måste läsa koranen och lära sig ett antal böner på arabiska och sedan rabbla upp dem till imamen om man konverterar. Många västerländska män konverterade för att få gifta sig med de vackra aseatiskorna.

Vi hade en allvarlig olycka i familjen och fick åka ambulans akut till sjukhus. Där togs vi väl hand om med de senaste apparaterna och duktiga indiska läkare. Men hygien och en del av arbetets organisation lämnade en del att önska.

Malaysia precis som Indonesien är stora islamiska länder. Indonesien är största i världen, faktiskt. Det vore bra om man höll detta i minnet - och inte blandade alltid ihop islamismen med islam. Det är då vi gör en björntjänst t ex för Pakistan - landet som faktiskt leddes av kvinna länge.

Islamism är en politisk inriktning som vill skapa en stat med religiös grund och lag. Shariah-lagarna kom till 300 år efter profeten Mohammed, så de är inte någon självklar del av islam. Däremot islamismen. Man kan bara fundera över behovet av att förbjuda alkohol, som är i sig ett arabiskt ord! Kanske fanns det ett behov att reglera alkoholanvändning...? En fredagkväll i taxikön i vilken svensk stad som helst för tankarna åt samma håll...Och att griskött är förbjudet, det är ju självklart, eftersom i de varma klimaten kommer det lätt trikin i köttet.

När det gäller kvinnans rättigheter i islam så hade hon rätt att ärva egendom och bestämma över sitt liv långt innan kristna kvinnor fick den rätten. Men återigen: inom islamismen har kvinnan inte mycket att säga till. I Afganistan pågår ju faktiskt ett krig mot kvinnor - de ska reduceras till djur tycker talibanerna. Och i Saudi-Arabien är kvinnors analfabetism skyhög, på 80 % nivå. Om kvinnorna själva fick lära sig läsa skulle de nog revoltera mot idiotiska tolkningar av koranen.

Det är inte enkelt med islam eller andra religioner. Men låt oss försöka hålla isär två vitt skilda saker: islam och islamism. Låt oss bekämpa islamism med alla medel, beväpna kvinnorna med böcker och ge flickor rätten att gå i skola. Men låt vanliga muslimer vara i fred och leva sina liv.

Jag har inga problem med burka eller huvudduk om kvinnan väljer själv och vill ha det. Men på dagis ska barnen kunna se dagisfrökens ansikte. Kvinnorna i Saudi-Arabien har inte burka på sig hemma när de är med sina barn. Då är de klädda i jeans och Chanel-dräkter.

Det är inte minareterna som är problemet. Det här är problemet

Inshallah.