onsdag 1 oktober 2008

Svensk design

Idag har jag en god vän från Svensk design på besök. Vi åt just jättestora kebabpizzor på den lokala pizzerian och pratade. Hon är involverad i projektet Move City som handlar om att flytta och bygga på Malmberget och Kiruna. Kiruna har ni säkert hört talas om. Men att Malmberget redan flyttas och att projektet som innebär att bygga om en hel stad har involverat massor av forskare och arkitekter från hela världen (men inte rönt intresse i navelskådande 08-pressen samtidigt som världspressen är på plats och utländska tv-bolag tävlar om att göra dokumentärer) har ni kanske inte hört talas om.

Samtidig i samma land men i andra ändan ca 2000 km söderut i Malmö har nu Länsstyrelsens Plan- och Bostadsavdelning skapat en dialog med medborgare för att få igång ett samtal om framtidens stadsplanering. Det pågår en utställning och dialog vid Design Forum vid Lilla Torget. Plötsligt märkte vi att kompisens Norrbottensprojekt handlar precis om det som "Blandad stad" i Malmö handlar om.

Så nästa vecka när kompisen är här igen så ska jag presentera henne till dem som håller i Blandad stad - och synergier kanske skapas. I´m a matchmaker!