lördag 13 september 2008

Pirate Bay sållar sig till asociala medier?

Pirate Bay länkar till förundersökningen i Arbogafallet och bilderna på de obducerade Max och Saga ligger på webben. Folk har även skändat dessa bilder på webben. Barnens pappa har bett PB att ta bort länken och fått svaret: "Nej, det var ett jävla tjat". Pirate Bays omogna grabbar menar att ansvaret är hos domstolen som inte sekretesstämplat den offentiga handlingen. Därmed avslöjar de sin låga moral och cyberstörda inställning - att man ska göra allt och testa allt bara för att det är möjligt, och att det är andra som ska sätta gränserna. Det är märkligt om man inte har utvecklat något överjag som resonerar i huvudet och säger att "nej, detta kanske kan skada andra helt i onödan, det vill vi inte, vi låter bli att skada andra i onödan." Istället verkar det finnas en ny nätberoende grabbkultur som skrattar rått åt alla, som saknar integritet och intimitet - och förmåga för närhet - och som söker kickar genom att shockera allt mer. Det är dessa -och de är många inom bloggvärlden och communityskapare - som tar sig rätten att kränka andra och hävdar att det är yttrandefrihet. Det är samma typ av grabbar som skapar nätplatser med otroligt nedrigt innehåll för våra barn och menar sedan när de fått annonsklirr i kassan att det är inte deras ansvar vad som sker på nätet. I debatten tycker de att länkar till nya skivor av okända fattiga artister är samma sak som att länka till obduktionsbilder av Saga och Max. Det är just i det ögonblicket som de inte förstår skillnaden mellan alternativ musik och pappans och mammans sorg över sina döda barn som de gör sig fiender av de sociala medierna. Och yttranden är aldrig något mekaniskt - de är alltid djupt mänskliga uttryck och budskap och de sociala medierna handlar om att skapa relationer och uttrycka mänskliga budskap.

I viss mån förs mina tankar till de obehagliga killarna i klassen som hetsade andra att gå över gränsen och göra dumheter och som aldrig själva åkte fast även om de var instiftarna. Det är logiken att ha yttranden utan dem som yttrar som äter upp yttrandefriheten. Yttranden är alltid mänskliga och ska ha en avsändare vilket innebär också att avsändaren har ett ansvar. Yttranden är inte några absurda lösrykta enheter som har ett existensberättigande för sin egen skull - de är mänskliga budskap.

Jag tackar Sydsvenskan som nu tagit ett välkommet initiativ och markerar att det finns ett civiliserat vuxensamhälle som inte tål dessa prepubertala effektsökerier. Den nya chefsredaktören är modig. Daniel Sandström skriver idag att "Ansvaret försvinner inte med tekniken".

Pirate Bay menar att de sysslar med yttrandefrihet men det är inte sant - de distribuerar material. De yttrar ju inget. Ingen har bett dem att distribuera material, utan för sin ekonomiska vinnings skull gör de det. Det är falskt att påstå att de sysslar med yttrandefrihet - dokumenten med Saga och Max är lika offentliga utan PB:s distribuering. Så håll isär a) att yttra sig eller skapa ett verk b) att lägga ut sitt verk / sin yttrande på webben c) att någon annan distribuerar ditt verk / ditt yttrande på webben (med eller utan ditt medgivande).

Tack och lov finns det många som nu reagerat. En som kommenterar på Sydsvenskan skriver minnesvärda rader (vet ej om citaten är rätta men väldigt bra är de):

Ju större själen är, desto mer plats för medlidande har den! Francis Bacon.... En människa utan medlidande är den brutalaste människan på jorden! Jean-Jacques Rousseau....En cyniker är en människa som vet priset på allt men värdet på intet! Oscar Wilde...Lagarna skulle aldrig förbättras om det inte vore för dem som har en moral som är högre än lagarna...John Stuart Mill.

Det enda yttrande jag hört BP yttra hittills är: "Nej, nej och nej. Det var ett djävla tjat." Och det är inte särskilt socialt.