söndag 14 september 2008

Om teknik och moral

Andreas Mildner bloggar i Sydsvenskan om blogosfären, den nya tekniken och livet i allmänhet. Inom bloggvärlden är man upprörd över att SVT "satte dit" en förgrundsfigur vid BP. Men välkommen till den verkliga världen Pirate Bay, och AM, för nu har bloggvärlden blivit föremål för granskning. Det tål man väl? Det är väl det journalistiken ska syssla med? Det är väl ok att journalistiken granskar nya medier - när bloggar "granskar" (eller oftast klagar) på journalister.

För övrigt är det en intressant filosofisk fråga om teknikutveckling och moral. Oavsett om det gäller Metallica, BP:s länkar till obduktionsbilder eller FRA så tycks alla sidor av debatterna utgå ifrån att "utveckling är något bra och det nya är alltid utveckling" - vi lever alltså än idag i en modernistisk diskurs som säger att förändring till det nya är något positivt och åtråvärt.

Det är utifrån det här perspektivet som debatterna blir så onådiga.

Men tänk om det är så att förändring är bara förändring - att det inte blir bättre med fler bloggar, ny teknik, eller för den delen med ny FRA-lag?