måndag 22 september 2008

Alliansen (läs Fp) har uppfyllt sina löften till sverigefinländare!

Jag blev mållös och djupt rörd idag av den historiska nyheten att regeringen i budgeten ger 70 miljoner för att få ordning på situationen med de nationella minoriteter. Det är första gången i svensk historia som man säger högt att samer, judar, romer, finnar och tornedalsfinnar finns, är en del av Sverige och har en historisk plats - och att deras (vår) kultur och språk ska leva. Regeringen vill rädda sydsamiskan - hurra!

Denna upplysningsvåg började inom Fp under 2002. Det var Nina Lundström, Heli Berg, Gabriel Donner, Martin Andreasson, undertecknad och några till som tog som sin uppgift att upplysa FP-politiker i deras egen oberättad historia om finnar, samer och andra här i nationen. Jag själv tillbringade en förmiddag på stadshuset i Stockholm med Jan Björklund, och vi har pratat om detta, skrivit projektplan, motioner och insändare. Mauricio Rojas, Nyamko Sabuni, alla de andra har mer eller mindre tvångsmatats under flera år om minoritetsfrågor. Ibland tappade jag hoppet och trodde att det lönar sig inte. Slutligen lämnade jag politiken.

Först införde Jan Björklund som skolminister stopp på olaglig 5-barnsbegränsning för finskaundervisning, idag har utbildningsdepartementet öronmärkt 26 miljoner för minoritetsspråkslärarutbildning och skolmaterialutveckling (det finns inget idag - man får hämta från Finland t ex samiska läroböcker). Och sedan kom det från Integrationsdepartementet (Nyamkos avdelning) 70 mille!

Förstår ni vänner - idag är en historisk dag, för idag har en svensk regering för första gången sedan urminnestid visat i handling att a) Sverige har naturliga egna minoritetsgrupper och är inte ett homogent enspråkigt land b) dessa har en historisk särställning och kan inte jämföras med alla invandrade språk hela tiden c) dessa är viktiga språk och kulturer och nu visar man det även I PENGAR vilket betyder att de menar det. Det är inte bara fina festtal utan ACTION.

Jag är sååå glad!