söndag 15 juni 2008

Staten och kapitalet i samma båt

Det talas just nu mycket om staten – och särskilt FRA – som ska spionera på allas e-postmeddelanden. Sent om sides har det svenska folket vaknat och börjat kräva en kontroll av vem som får läsa den privata kommunikationen. Det finns få som inte försvarar posthemligheten och förbudet mot åsiktsregistrering. Storebrorsan ska inte sticka in näsan i det vi gör privat så länge vi har ”rent mjöl i påsen”.

Men samtidigt som att EU:s juridiska och polisiära samarbete har nu över tio år utvecklats för att bekämpa den organiserade brottsligheten och andra yttre och inre hot genom att utveckla webbspaning har det skett saker inom den privata sfären. Samma teknik som FRA har för att läsa våra e-poster i hemlighet, att utnyttja sökmotorer för att snabbt få fram information från hela världen, att följa människor genom att följa deras mobiltelefoner med hjälp av satelliter och GPS, att sprida ut information och desinformation blixtsnabbt – finns tillgängligt också för den privata sfären.

Övernationella företag såsom Microsoft äger oss idag genom att de äger webbverktygen som de flesta myndigheter använder för sina webbsystem, CSM och MOSS. IBM äger och levererar datasystemen som används för ekonomiska transaktioner och administration. Allt mer av administration, styrning, ekonomistyrning, webbhantering och kommunikationsmanagement på våra svenska företag och myndigheter är utländska system som vi köpt och använder genom att ha licensavtal. Ofta är supporten också utlokaliserad till de utländska företagen. När du ringer till Access –företagsstöd sitter de svensktalande supportassistenter i Dublin. Om du vill prata med Google om hur de kanske distribuerar felaktig information om dig om och om och om – sådan är länkningslogiken – finns det ingen du kan ringa till i Sverige. Google Sverige TM är inte ens ett svenskt varumärke (i maj 2008) utan du får vända dig till Kalifornien eller till en brittisk advokatbyrå i London och knappast på svenska. Det är få som pratar om den privata sidan av den här frågan.

Få har reflekterat över våra bloggportaler som dagligen skannar allt som skrivs i bloggvärlden och dokumenterar och presenterar det blixtsnabbt i realtid. Idag finns det många portaler såsom Bloggportalen, Bloggtoppen, Twingley, Bloggregistret, Sprayblog, osv. Söndagen den 15 juni kan man läsa på Bloggportalen om de mest lästa privata bloggarna, om proffsbloggarna, och de mest länkade bloggarna. Och dagens (080615) mest använda sökord (klockan 12.15) var i bloggvärlden enligt Bloggportalen de följande:

1. sexnovell
2. sexblogg
3. blondinbella
4. sex
5. swingers
6. linda rosing
7. poker vm
8. carolina gynning

Utöver att man ser att sex är ett ämne som återkommer alltid och hela tiden vid sidan om blonda kändisar så låt oss bli påminda om att någon håller koll på vad vi skriver på bloggarna – och vilka sökord som används (just från din dator) för att söka information, och syftet är att någon ska göra ekonomiska vinster på att du är på nätet. Det är utan tvekan inte bara FRA som håller koll på oss.

Jag skulle vilja börja diskutera den stora bilden - och inte enbart staten. För vad gör det om vi stoppar FRA och samtidigt läser amerikanerna allt vi skriver? Vad gör det om staten inte registrerar våra åsikter men en hel bloggvärld gör det och använder det mot oss öppet på nätet och med stöd av en aningslös press? Även om vi skulle stoppa FRA nu från att läsa och lyssna via sina egna linor - så kan de ju skaffa sig gratisprogram som spanar på nätet (på vilka sidor du är på och vad du skriver) som vem som helst! Alla kan ju vara lillebrorsor idag - och många är redan.