söndag 1 mars 2009

KB i Malmö måste utbilda sina vakter om droger

En väninnas dotter och hennes kompisar var ute igår på Kulturbolaget i Malmö. En i gruppen försvann, de letade överallt. Då fick de ett sluddrigt SMS: "Hjälp, på toa"...och hittade väninnan där. Hon kunde inte röra sig och hade svårt att tala, och det hade tagit henne över en halvtimme att sms:a. Tjejerna fattade genast att hon blivit drogad. Det är vardagen idag för tonårsflickor. Så de hjälpte henne ut och skulle bära ut den drogade som mådda mycket dåligt och var knappast kontaktbar. Tjejerna bad vakterna om hjälp att fixa en taxi och lyfta kompisen.

Men vakterna hånade dem och vägrade hjälpa "fulla brudar".
(Varav en är helnykterist, just for the record.) Flickorna fick klara sig själva. På sjukhuset dit vägen sedan gick efter att den drogades mamma kontaktats togs alla prover och konstaterades en drogförgiftning, förmodligen en tablett i drickat när tjejen tittat bort. Rophynol t ex kallas ju våldtäktsdrogen, den sänker ju den fysiska förmågan (och talförmågan) hos den drogade så att man kan lätt våldta en människa utan motstånd.

Det vore trevligt att veta från KB:s högsta ledning att deras vakter i framtiden hjälper till och inte stjälper kunder som behöver hjälp. Och att någon är full är inte någon ursäkt att inte hjälpa, de jobbar för 17 på ett ställe där affärsidén är att sälja alkohol. Och de ska definitivt hjälpa till när en av deras betalande kund blir drogad på deras lokal.

Det borde dessutom bli en polisiär fråga och även en utskänkningsfråga.

PS. Har själv haft många roliga kvällar på KB när jag var ung och till och med funderade på att gå och se sverigefinländarnas stolthet Timo Räisänen på tisdag. Men efter jag hörde vad som hände väninnans tjej och hennes kompisar tappade jag lusten. Det är otroligt hur företagen låter sådant här sabba för deras varumärke.