måndag 25 augusti 2008

Sydsvenskan: konsten att skjuta sig i foten och fläcka varumärket

Swingers håller livstilen hemlig heter en artikel som fick tusentals Sydsvenskans läsare sätta morgonkaffet i halsen igårmorse. En jättelång porrnovell som skulle föreställa en artikel inom "In på livet" retade gallfeber på läsare och av kommentarerna bedöma är det många som funderar på att säga upp abonnemanget. Efter 166 kommentarer har man stängt kommentarsfältet. Jag länkar inte till texten som saknar totalt analys, reflektion och kritik - diskuterar varken själen, svartsjukan eller veneriska sjukdomar, eller den översexualiseringen som finns i vårt samhälle idag - utan istället radar upp bara glänsande k*kar och fontänsorgasmer så det skvätter.

Detta lämnar några frågor:
1) Kan man bara vara liberal och vågad sexuellt om det sker offentligt och inför alla andra, och dokumenterat?
2) Ska barnen se sådana här artiklar i nyhetstidningar? Ska skolorna använda tidningen t ex i samhällskunskapsutbildning?
3) Ska en seriös morgontidning ha (hur långa som helst) texter om sexuella akter?
4) Är allt OK i samhället bara för att det inte är uttryckligen förbjudet?

Hur som helst kan jag inte fatta det. Även om tidningen försöker att hålla hög profil på ledarsidan och nyhetssidorna, så kommer det här med porrartiklar leva kvar i minnet. Och onekligen naggas debattauktoriteten i kanten av sånt här. Hur kan man riskera varumärket så?