söndag 31 augusti 2008

Publiceringar inom och om islam

Det finns en ny turkisk tv-serie (dokusåpa) som heter Noor och Mohammed. Noor är en designer med eget företag och Mohammed är en businessman. Snygga och unga, gifta och kära. Hon utan slöja. Han stöttar hennes karriär. Med andra ord båda moderna utan att utmana det traditionella för mycket. Arabvärlden har blivit tagen på sängen. Unga och gamla kvinnor följer serien varje dag, och har börjat önska sig snälla och romantiska män som Mohammed. I Saudi-Arabien har man utfärdat fatwa mot serien - men 4 miljoner tittare varje kväll väger ganska mycket mot en imams fatwa...Som mediepedagog kan man bara le. Medier spelar roll. Tv spelar roll. Underhållning och nöje spelar roll...!

En annan femma är huruvida danska Trykkefrihedssellskabed ska ge ut boken The Jewel of Medina av Sherry Jones, som Random House lade på hyllan (USA) och Serbien drog tillbaka från affärerna. Boken handlar om profeten Mohammeds barnfruar. Jag har för mig att hos oss i Sverige var det Runar som uttalade sig om Mohammed och barnfruar en gång - men han fick ju äta upp det hela i medier. Så vi får väl se hur danskar tar den här krisen denna gång. Ger de ut boken är det ju som vi säger i Finland - att gräva/peta blod ur sin näsa. Men å andra sidan om det finns historisk fakta (lika pålitlig som t ex Dödahavsrullarna) varför skulle vi inte kunna prata om det - vi pratar om allt annat hela tiden?

Kanske en idé att börja visa Noor och Mohammed i dansk tv för att dämpa effekten av eventuell bokutgivning och påminna om att alla saker har flera sidor?