MKV-professor Ester Pollack kritiserar idag på SVD Newsmill som demokratisk folkrotsrörelse för demokratin. Jag själv tog upp i början problematiken med att tro att Newsmill täcker "folket" då man varken läser eller skriver på alla de andra språken i Sverige än svenska. Att "milla" om något - t ex vad folk tycker om Rosengårdsproblematiken är helt missvisande för man kan vara absolut säker på att ingen av de arabiska, persiska, eller andra bloggarna som skrivs och läses i Rosengården någonsin kommer med i bevakningen. Än mindre kan man skriva där om man inte skriver någorlunda bra svenska.
Det som är intressant med Newsmill är ambitionen att försöka vara nyhetsmässig - hur går det ihop med att vara social. Det finns nyhetskriterier - som visserligen går att diskutera - som styr valet av nyheter och då gäller andra specifikationer än vad som är mest läst. Den viktigaste nyheten är med andra ord inte alltid den mest lästa än mindre mest populära nyheten. Men den kan vara nog så viktig.
Ta t ex allt som har med äldreomsorgen att göra, det berör en stor tyst grupp i samhället - som garanterat inte bloggar om sitt missnöje mot biständsbedömare. Om det hörs inget på sajter som baserar sig på "mest läst" eller som här - en redaktion som försökt välja nyheter som "ligger i tiden" och "intresserar". Allt hänger på antalet läsare och kommentarer. Då blir Newsmill en newskill istället, en sajt som är underhållande, förströelse, social på samma sätt som middagskonversationer kan vara som bäst - anlyserande och därtill även riktigt provocerande då och då. Men inte nyhetsmässig i den bemärkelsen att vi vet att det finns systematiska nyhetskriterier i botten. Och som sagt allt på svenska.