tisdag 28 maj 2013

Med vissa lagar ska landet byggas?

Låg mig se om jag fattat detta nu rätt:

Alliansen d v s Reinfeldts regering gjorde en lagändring av viltvårdslagen 2009 för att kunna genomföra licensjakt på varg som är rödlistad och skyddad enligt EU:s naturvårdsdirektiv som är lag i Sverige. I viltvårdslagen ändrades också vissa delar angående skyddsjakt. Den instans som ska verkställa skyddsjaktsbesluten är dels länsstyrelserna och dels Naturvårdsverket som är svenska myndigheter under svensk lag.
När naturvårdsorganisationer överklagade skyddsjaktsbeslutet av Junselevargen på grund av att samer har inte gjort tillräckligt enligt lagens krav för att skydda sina renar, och man har heller inte fastställt (DNA) att alla döda renar som släpades fram som bevis var rivna av denna vart - då beslutade förvaltningsdomstolen att de som överklagade beslutet hade rätt. Man läste lagen och i en oberoende domstol kom fram till ett beslut.
Samtidigt har EU-kommissionen dragit Sverige som medlemsland till EU-domstolen för samma sak - att man infört en licensjakt och använder skyddsjakt mot rödlistade vargar på ett sätt som inte är enligt med EU:s lag.
EU har lovat att vänta medan Sverige ska visa vad man gör för att bättra situationen åt vargstammen. Det har inte funkat på grund av de tafatta försöken från svenskt håll utan vetenskaplig förankring. Inom EU kan man inte snacka sig igenom alla lägen...

Och idag kommer då ett beslut att ytterligare en oberoende domstol i Sverige har sagt att Naturvårdsverket gör inte rätt. Det var inte ok av Sveriges högsta naturvårdande myndighet att besluta om jakt av den mest värdefulla individen i landet. Logiskt är det inte heller.

Så vad händer nu: Jo, STATSMINISTER Reinfeldt åker till EU och tar ett snack med Barosso angående att de lagar som hans egna regering stiftat inte funkar utan domstolar visar att de är inte i harmoni med EU:s lag. Och det faktum att Kommissionen har stämt Sverige är jobbigt. Så ska vi inte ta ett snack över huvuden på dessa jurister, och advokater och juridiska experter och bara komma överens som polare lite sådär inofficiellt.

I många länder skulle man hamna i en konstitutionsdomstol för sådant. Hoppas Barosso inte är så lättpåverkad och ser vad som är kompiskorruption. Särskilt när han kommer från ett litet land som har fler vargar än i Sverige och ingen är rädd.

Men visst är det störande att samme statsminister stod framför kameror förra veckan och ropade med basröst auktoritärt att alla Husbyrebeller skulle respektera lagen, att lag och ordning gäller först innan man kan diskutera.

Men det verkar inte som man behöver respektera lagen i skogen.