söndag 12 februari 2012

Gray är från Mars och Sverige är Jupiter, men hans böcker håller

Ingen blir mäkta irriterad över att höra att kvinnor i genomsnitt är kortare och väger mindre än män, och har mindre muskelkraft + mer fettceller (och olika reproduktiva organ). Även om detta faktiskt stoppar flera kvinnor från t ex att bli brandmän då fystesterna är satta efter manliga prestationsgränser. Men när man börjar diskutera det vetenskapligt bevisade faktum att våra hjärnor är också olika (och antalet tappceller i ögat, och snäckan i örat, osv.) då helt plötsligt blir det kalabalik. Eller handlade irritationen egentligen det factum att svenskar kritiserades av en utlänning? Men han har rätt: våra äktenskap håller inte lika länge som i andra länder, vi har massor av singlar och ensamstående föräldrar som mår mindre bra. Att inte tala om barnen. Men istället för att medge detta dillar man om självständighet och läste Anna Wahlgren tills alldeles nyligen hellre än forskningsrapporter. For the record: Karolinska institutet forskar just i samma saker d v s genus i hjärna som Gray skrivit om.

Kopplingen är alltså att kvinnor och män är genusbiologiskt olika. Grays bok tog upp det, och modern hjärnforskning gör det. Gray valde superdåligt exempel och slarvade bort hela sin poäng (vilket var lite överraskande av en så rutinerad man) där men poängen är att män och kvinnor funkar olika och om vi kan prata varandras språk funkar vi bättre ihop. Sedan är det såklart upp till varje familj bestämma själva hur de diskar och städar. Att man säger "män och kvinnor" betyder det inte att varje man och kvinna. Inte alla män är större än kvinnor heller. Men i genomsnitt - forskarspråk.

Tror själv att han laddat för att debattera i amerikansk vis (kanske fått rådet) och Skavlan gjorde ju inte mycket för att styra upp situationen. Och alla får ju dra sina slutsatser - om man läst böckerna först. Att avfärda dem utifrån hur han betett sig i tv-soffan är som att avfärda Strindbergs verk utifrån hur han betett sig. Författare är inte sitt verk även om vår mediala tid försöker få till det så.