tisdag 23 november 2010

Bra att folk börjar ifrågasätta ungdomarnas rökvanor


Nikotinindustrin lever på att få unga röka, eftersom nikotin är mer beroendeframkallande än heroin. Genom sofistikerad propaganda i form av sponsrade fester som Blend körde innan, genom krönikörer som gör detta till en "frihetsfråga" och genom att filmindustrin odlar (t ex Julia Roberts) en bild av att man kan vara rökfri, men när det blir riktigt jobbigt i livet, ska man ta en cigg, så bombas ungdomarna med budskapet av att rökning hänger ihop med självbestämmande, att det hjälper vid stress och kris, och att det är vuxet och moget. Och får man fast en 15-18 årig så vet man att man har en nikotinkund för minst 10 år framåt.

Man vet också att få börjar röka efter 25 års ålder - därför är satstningarna i det dolda stenhårda mot ungdomar. Nästa gång som nikotinbranschen dillar om fri vilja och annat sådant, ställ motfrågan om varför det är statistiskt bekräftat att vuxna inte börjar röka efter 25 års ålder. Har de ingen fri vilja? Eller har de genomskådat bluffen?

F ö tar tobaksodlingar i anspråk massor av jordbruksmark i länder där befolkningen svälter. Vidare matar man den organiserade brottsligheten med pengar genom att köpa deras svarta produkter.

F ö rekommenderas Allen Carrs bok "Äntligen icke-rökare!" - kostar mindre än två paket cigg och har hjälp många av oss att sluta. När man förstår sammanhangen vill man inte ingå i det längre. Och nikotin cold-turkey tar 3 veckor, sedan är det ur kroppen. Resten är psykologi.