torsdag 6 november 2008

Min gamla tidning scoopar - statssekreterare måste avgå!

Finska jämställdhetsministers statssekreterare har avgått idag för Solveig Arle - den duktige chefsredden på Ny Tid ledsnade på en bjudning på svenska ambassaden i Helsingfors där Stefan Johansson tafsade kvinnor på brösten.¨Så här skrev Solveig i den senaste tidningen:

Häromveckan var det fest på Sveriges ambassad i Helsingfors, apropå den pågående bokmässan. Maten var god men fastnade i halsen då landets, alltså vårt Finlands, jämställdhetsministers närmaste man gick omkring och ogenerat tog närvarande damer på brösten.
Denne statssekreterare Johansson var måttligt berusad – inte för att en högre grad av berusning hade varit någon ursäkt, men en okontrollerad och fumlande fysik hade på något sätt varit lättare att smälta än detta avvägda och kyliga tafsande.
Sånt här försiggår ju, tyvärr, det är ingen idé att försöka ignorera det. Men i annars städade sammanhang handlar det vanligtvis om ett mindre aggressivt beteende, ett beteende som blir aggressivt genom att den grad av intimitet mellan två personer som skulle berättiga det saknas. Att sätta sig för tätt intill, att lägga armen om någon, att hälsa på fel person med kramar och kindpussar.
I de fallen är den gräns som överskrids en linje dragen i vatten, och man ser inte alltid ens ett alternativ till att låta det passera okommenterat och oåtgärdat.


Pinsamt för Stefan som beter sig som svin. Pinsamt för ministern som hamnar i en skandal - åter en finsk minister i en sextjafs... och pinsamt för UD:s pressattaché Eriksson i Helsingfors - kanske är dagarna med för mycket sprit på ambassader över när allt annat också ändras här i världen. Till hans försvar kan man säga att de finska bjudningar på ambassaden i Stockholm och på tjänstevåningen nära Cafe Opera har inte varit direkt nyktra tillställningar, de heller.