tisdag 12 februari 2013

Köttminister Eskil och Köttmedelsverket

Låt se hur meritlistan ser ut för köttminister Eskil Erlandsson och hans köttmedelsverket: ungrisar skulle slippa kastrering utan bedövning, beslut från riksdagen - men inte implementerat. Djursex skulle förbjudas, förslaget fanns redan, men Eskil stoppade den. Bara en bråkdel av landets fårägare får stöd för att sätta rovdjurstängsel (och jägare får då en anledning att hata vargar) för köttmedelsverket vill inte dela ut mer och t ex Skåne är nästan helt utan trots behovet.


När skinkan visade sig innehålla antibioter, något som länsstyrelsen upptäckte och skickade till prov till Eskils myndighet - då försökte de släta över det hela och uppmana folk bara äta mer skinka. Trots att denna antibiotika är förbjudet i hela EU och direkt farlig mot många grupper. Men tydligen inte när den upptäcks i svenska grisar och äts av svenskar.

Och sedan var det det där färgade fläskköttet som såldes som oxfile. Privatperson anmäle - inte köttmedelsverket, som bara pratade i skägget. Inget hänt där heller. Nu visade sig att hästkött har sålts som nötkött - ursprunget går inte spåra, men Eskil menar att det är inga problem. Och enligt honom är det ju nästan omöjligt att spåra varifrån rostbiffen kommer. Därför ska vi inte ha strängre lagar - sade han i morse i radio (!).

Och nu det senaste som jag hörde - köttmedelsverket har missat att under fem år (5!) räkna och dokumentera försöksdjuren enligt gällande regler! Datorhaveri (under fem år?) som ursäkt. Kan någon börja kräva ansvar av köttministern och köttmedelsverket? Vi andra kan ju aldig komma undan med sådant glidande...Italien börjar framstå som ett mönsterland...